dimarts, 12 de febrer del 2008

EL TEMA DE LA QUINZENA

VA SER ENCERTADA LA DECISIÓ DEL JURAT DE LA RUA DE 2008?


Arran d’alguns comentaris apareguts durant la passada quinzena en aquest blog, hem considerat oportú debatre sobre si va ser encertada la decisió del jurat de la Rua de 2008, o no. Com que hi ha diversitat d’opinions al respecte, des de la redacció de pipenxarxa, hem fet un doble exercici de manera que tot seguit argumentam a favor i en contra de la decisió que va desfermar la polèmica.


CONTRES

Enguany el jurat de la Rua estava compost per un representant de l’AMPA del Col·legi Monti-sion, un del Col·legi Costa i Llobera, un representant de l’Associació de Veïns del Port de Pollença, un representant de les confraries de Setmana Santa, un representant del Club Pollença, un de l’Associació de Veïns de Pollença, dos membres de la comissió de Festes i un membre de la comissió de Reis. És evident que cada una d’aquestes persones forma part d’una entitat o associació pollencina i això pot posar en perill el seu criteri de decidir el lliurament envers allò que tothom coneix com “granar capa seva”.

Per altra banda, enguany no s’han fet públics els criteris d’avaluació que han seguit els membres del jurat i per tal de demostrar que el concurs és neutral, estaria bé que els pollencins sabessin què és el que valora: creativitat, originalitat, feina, animació. D’aquesta manera es demostraria que no es vota per qui és el que va disfressat. I per major transparència, no estaria malament que es fessin públics els punts amb els quals ha guanyat cada comparsa.

En el cas d’enguany, tot i que els membres del jurat eren nou, no es varen poder decidir per lliurar els premis tal i com es marca a les bases del concurs sinó que es varen sumar els imports del primer, segon i tercer premi i es va repartir a parts iguals entre els tres guanyadors. Així i tot, els pollencins no saben el perquè de l’empat que es va produir?

No obstant, el que estaria bé de veritat és que el jurat estàs format per persones alienes a les festes o que hi puguin tenir alguna relació.

No cal que el concurs de carnaval el jutgi cap dissenyador de moda ni cap professional de l’espectacle, però com que, al cap i a la fi, és la gent del poble qui gaudeix amb la Rua, podria ser aquesta mateixa qui votés a través de SMS, d’una urna enmig de Plaça... Així ja no es podria dir que sempre trien els mateixos ni que sempre guanyen els mateixos.


PROS


Qualsevol concursant ha de saber que, de la mateixa manera que poden guanyar, també poden perdre. De fet, és molt més probable aquesta darrera opció que no pas la primera. I saber perdre és tot un mèrit, mentre que fer potadetes és més propi d’infants d’uè.

Insistir amb les potadetes infantils i pretendre justificar-les resulta insòlit, ja que, com canta Luís Eduardo Aute, “quien pone reglas al juego, se engaña si dice que es jugador”. Més enllà de la formació del jurat (que ha d’estar integrat per aquells pollencins i pollencines que acceptin la invitació de l’organització), aquestes persones han de ser lliures per valorar allò que els doni la gana, sense que ningú no marqui unes pautes que, en qualsevol cas, l’únic que s’aconseguiria és posar límits. I és que no es pot perdre de vista que, de moment, la regularitat no és la dominant de la Rua de Pollença. De fet, la Rua de l’any passat va ser animadíssima, mentre que la d’enguany era més aviat pobra.

Qualsevol decisió sempre implica que hi hagi sectors a favor i en contra, sobretot quan es tracta de gustos. Ara bé, mai com enguany, la decisió del jurat havia estat tant discutida i el que és pitjor qüestionada. I si aquest espectacle és trist, molt més llastimós resulta acusar que sempre es premia els mateixos. Res més fàcil de comprovar, que agafin qualsevol any, a l’atzar, i s’ho mirin?

En definitiva, un jurat format per membres de diferents associacions del municipi és d’allò més plural i la seva decisió resulta del tot encertada tant aquest 2008 com en anteriors edicions de la Rua. En qualsevol cas, els emperons no s’han de fer públics després de la votació, sinó abans, en el mateix moment d’inscriure’s al concurs. O és que, segons allò que hagués decidit, no se l’hagués acusat de partidista?

4 comentaris:

Pepe ha dit...

Crec que per evitar situacions com aquesta s'ha d'apostar més per la participació ciutadana tant a l'hora d'organitzar com de votar en aquest cas.
Cal una Comissió de festes realment participativa i oberta, tothom hauria d'estar assabentat de quan i on es reuneixen com mínim

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Telleta ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Jo no trob que sigui per tant, sincerament, soc un afectat de lo malament que es varen repartir els premis de les fresses però tampoc crec que hi hagui "corrupció" ni que es pugui culpar a una sola persona.
corrupció no, pero tongo si i el que es clar es que sempre guanyen els mateixos i que Pollença amb aquest tema ja fa oi. Així de clar.