dilluns, 31 de desembre del 2007

EL TEMA DE LA QUINZENA

PARE NOEL O REIS MAGS?

A Mallorca, sempre ha estat tradició que dia 6 de gener, els nins i nines s’aixequessin ben prest al dematí per córrer a cercar els regals que els tres Reis Mags d’Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, els havien deixat la nit anterior. Com és tradició, els Reis Mags arriben a Pollença en camells o en cavalls i per això, els nins de Pollença els deixaven sempre una sabata amb galetes i un tassó de llet, per tal que els mags reposessin forces per al camí.
A part, però, d’aquestes tradicions més populars, els Reis Mags tenen una relació directa amb la base de les festes nadalenques, que és la religió cristiana, la qual ha estat (i és) la predominant en aquesta part del món. Els Mags surten a la Bíblia com a principals adoradors del nen Jesús, nat a 25 de desembre i principal motiu (encara que molts no ho recordin) de la celebració de Nadal, paraula que en català prové de natalici, que significa precisament, naixement. Els Reis Mags saben que el nen Jesús és el Messies i per això l’adoren portant-li or, encens i mirra, objectes que s’han convertit actualment en els presents que reben els nens petits.
El Pare Noel, fa més poc temps que es deixa veure per terres mallorquines. És un personatge inspirat en un bisbe cristià d’origen grec, de nom Nicolás, que va viure al segle IV a Anatòlia, l’actual Turquia. De fet, era una de les persones més venerades pels cristians a l’Edat Mitjana, per tant, també està relacionat amb la religió. Tant és així, que avui en dia encara es conserven les seves relíquies a la basílica de Bari (Itàlia).
Segons explica la llegenda, la fama que té de repartidor d’objectes es basa segons la història que hi havia un home molt pobre que no podia casar les seves filles per falta de dot. Per això, Sant Nicolás, en secret, va entrar per la finestra i va deixar a cada al·lota un sac de monedes d’or dins dels mitjons que estaven penjats a la xemeneia perquè s’eixuguessin.
A partir d’aquí, la figura del Pare Noel ha anat evolucionant fins a l’actualitat en què s’explica que Santa Claus, viu al Pol Nord juntament a la Senyora Claus i una gran quantitat de follets que l’ajuden en la fabricació de les juguetes que els demanen els nens a través de les cartes.
Sigui com sigui, avui en dia, en què els orígens de les tradicions s’han difuminat en el passat, s’ha creat una mena de polèmica envers aquest dos personatges: el Pare Noel i el Reis Mags, i sobre quin dels dos té més importància en les festes nadalenques. Tant és així, que fins i tot els anuncis publicitaris se’n fan ressò d’aquesta polèmica (com per exemple, l’anunci de Schweppes en què el Pare Noel, ja no vestit dels colors de la Coca-Cola, sinó d’aquesta beguda, explicita que els Reis Mags li fan la competència).
Des d’aquí, només es vol convidar a fer una reflexió sobre els orígens de les festes i els orígens de qui porta els regals, dels quals, per cert, els psicòlegs no en recomanen més de tres per infant.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia,
No només perquè són els més antics pens que hem de celebrar els Reis d'Orient, sinó també perquè són els nostres, els propis de la nostra cultura.
I és que ja està bé de deixar-nos entabanar per tot allò que ve de fora, comença a ser ben hora que valorem allò que és nostre, perquè sí, sense més raons i una d'aquestes coses són els Reis.

Molts d'anys a tots

Anònim ha dit...

Hi estic totalment d'acord. A més, diuen els psicòlegs que més de tres regals per nin no són bons. Imagina't si arriben tots dos.