dilluns, 10 de desembre del 2007

EL TEMA DE LA QUINZENA

DELS EXCESSOS NADALENCS

Durant aquestes setmanes, a Pollença, ja s’ha començat a veure algun pare Noel penjat pels balcons del pisos, mentre que l’Ajuntament ja ha començat a decorar carrers i places de la Vila. Nadal ja és aquí, encara que falten molts de dies per a la data senyalada. Això no obstant, tothom parla del Nadal, es prepara per a les festes que, sobretot, es notaran a la butxaca. No debades, segons un estudi de la consultoria Deloite, el de 2007 serà un dels Nadals més cars, sobretot, pel que fa al menjar.

Segons aquest estudi, es calcula que els ciutadans de l’Estat espanyol gastaran una mitjana de 951 euros durant aquestes festes, això és un 5’1 per cent més que l’any 2006. D’aquests 951 euros, es preveu que un 40 per cent es destini a l’alimentació i l’altre 40 per cent als regals, mentre que el 20 per cent restant serà per a les activitats de lleure. En aquest sentit, encara que els percentatges entre alimentació i regals estiguin igualats, l’any 2006 es va destinar un 24 per cent a l’alimentació i un 57’7 per cent als regals, la qual cosa suposa que enguany els Reis seran magres.

L’estudi de Deloitte també fa referència a quines seran les compres predominants i apunta que la roba i els llibres guanyaran als CDs i DVDs degut a les descàrregues d’internet, això pel que fa als adults. Els joves i adolescents es decanten per les tecnologies com ara videojocs o mp3, mentre que els infants continuen demanant juguetes tradicionals.

Respecte el tipus de negoci escollit per fer les compres nadalenques, Deloitte senyala que les grans superfícies i hipermercats, sobretot per comprar els aliments típics del Nadal, són els preferits dels consumidors a l’Estat espanyol.

Pel que fa a aquests consumidors, Deloitte destaca que, a la majoria d’enquestats, no els important gratar-se les butxaques per menjar llagostins, me, vins i caves, així com altres aliments típics de la taula nadalenca, com tampoc no els sap greu gastar doblers per sortir o per comprar loteria. De fet, des de Loterias y Apuestas del Estada, estimen que aquest 2007 es vendran el 90 per cent dels dècims emesos (185 sèries, cinc que més que l’any passat).

Tot plegat, però, és només la punta d’un perillós iceberg. I és que, si bé serà en la cistella de la compra, on el ciutadà notarà més l’encariment de la vida. No tot acaba en l’economia domèstica, ni tan sols en l’economia. L’exageració en el consum arriba a un grau de disbauxa preocupant: el Nadal ja té poc d’espiritual, perquè s’ha convertit en la festa consumista per excel·lència. La gent compra aliments com si hagués de venir la fi del món, beu com a xots i es diverteix perquè toca, encén lluments sense tenir en compte el canvi climàtic i redecora ca seva sense preocupar-se el més mínim de la quantitat de residus que generen (i això que la resta de l’any ja se’n generen massa, de residus), i mentrestant es fan regals els uns als altres sense tenir en compte quelcom més emocionant que tota aquesta parafernàlia: els sentiments, què senten les persones que tenim al nostre costat.

Des de pipenxarxa, us convidam a viure un Nadal moderat en tots els sentits, a la vegada que us desitjam unes bones festes i un feliç any 2008. Molts d’anys!